Vision_blogg2
Vart är du på väg – och vill du dit?

Se framför dig en varm sommardag när måsarna skränar, vattnet svalpar kring bryggorna och gräset är grönt och frodigt under dina nakna fötter. Känn värmen och grönskan som spirar överallt och som blandar sin doft med oset från grillen. Ser du det det framför dig? Kan du känna doften? 

Vision without action is a daydream - action without vision is a nightmare

Jag har sett den bilden framför mig då och då under den kalla vintern, med övertygelsen om att våren och sommaren tids nog kommer … och jag tror inte att jag är ensam. Det blir så mycket lättare att överleva den frusna tiden när hoppet om en varm vår och sommar spirar i oss. Och nu är det nära. I Skåne värmer solen gott idag.

Men det slår mig att företag och organisationer inte lika ofta jobbar med så tydliga visionsbilder om hur deras framtid ska se ut. Varför hittar man inte en framtidsbild laddad med känslor och hopp som startbild på intranätet eller som skärmsläckare på alla datorer? Varför tapetserar man inte personalrum och fikaplatser med bilder om den framtid som man vill att alla ska jobba mot? Hur kommer det sig att inte alla vet hur verksamhetens framtid ser ut? Är den blå, är den röd, är den randig? (Eller gör ni kanske det?)

Svaret är kanske för att det ofta är svårt att visualisera sin framtid som en tydlig bild att fästa på ett papper. Kanske är det därför den ofta istället förvandlas till abstrakta värdeord och visioner som många har svårt att förstå.

Men tänk om det faktiskt är så, att vi förverkligar det som vi kan se framför oss. Då är det ju också naturligt, att det som är luddigt och svårbegripligt inte heller omvandlas till en verklighet. Om ingen riktigt kan se målet framför sig, hur ska man då veta vilket håll man ska springa åt? Och hur vet man att man är framme? Om vi skapar det vi ser ... hur viktigt är det inte då att alla ser samma sak på företaget. Kraften i att alla drar åt samma håll är ju enorm.

Jobba med en konkret bild av framtiden så att alla är med på tåget. Det blir viktigt oavsett om man jobbar ensam eller i grupp. Om du ser vägen klart springer du inte vilse lika lätt. Det blir den hägring man springer mot i öknen. Det blir den dröm om sommaren som håller en uppe under vintern. Så har du inte bilden klart för dig redan – se till att skaffa den nu. Målet är kanske närmre än du tror, om du bara vet hur det ser ut.

Våren är på väg i Skåne! Bilden är snart en verklighet. Det våras för visionerna.
Namnteckning-Lotta_3

Jag har en kul övning i Creative Toolbox™ som jag kallar ”Tidningsövning” och som är ett bra sätt att få alla att blicka framåt och skapa en tydligare framtidsbild. Den övningen kan du även göra ensam ... men det kan vara bra att ha ett bollplank.
Du som ännu inte är medlem, kan bli det GRATIS idag - så får du tillgång till alla de verktyg som du kan behöva för ditt visionsarbete.

Tipsa andra om det här
Skapad av disruptive.nu
Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Senaste från bloggen

Kontakt

Lotta G Stråhlén

lottaheadline.se

0708-23 01 85

Password Reset

Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.