Hangmatta_2

Låt dig inspireras i hängmattan i sommar

Äntligen är sommaren här med återhämtning och vila. Då ska du inte tänka på arbete, men passa på att inspirera dig av andras kreativa tankar och idéer. Här kommer tips på böcker och filmer som både roar och får dig att ”tänka på tvären”. Einstein lär ha sagt att ”kreativitet är intelligensens sätt att ha roligt”. Så luta dig tillbaka, tillåt dig att skratta och våga vara lite tokig ... i alla fall i tanken.

bok-i-sand_montage_1

Min bokhylla dignar av böcker om allehanda saker som inspirerar och ger impulser till kreativt tänkande. Ibland ströläser jag bara. Vem har sagt att man måste läsa en bok från pärm till pärm? Ibland kan det räcka att bläddra lite och ta till sig ett "tänk" för att få idéerna att börja flöda. Jag har plockat ihop lite olika böcker som du kan roa dig med i sommar. Lite matnyttigt men även sådant som bara är kul. Välj det som passar dig bäst!

Caffeine_bok

Caffeine for the Creative Mind av Stefan Mumaw (eng)
Den här boken ligger alltid på mitt nattduksbord, lagom för att läsas och ge min hjärna en kick när jag vaknar. Precis som titeln antyder, fungerar den som en kopp kaffe för hjärnan. Över 250 korta hjärnstretchande övningar provocerar hjärnan att ”tänka på tvären” och intervjuer med människor som själva testat dem, ger  tips på hur du kan ändra dem så att blir ännu mer användbara för dig. Kul bok med annorlunda layout ... och den tillåter just att bara läsa en enda sida. En perfekt bok för en dåsig dag i hängmattan.

KreativitetFlow_bokNya tankar om kreativitet och flow av Geoge Klein m.fl
Är kreativitet bara ett modeord eller en djup drivkraft hos människan? Och vad är flow? Och vad händer när de två samverkar? 1990 kom antologin ”Kreativitet och flow” ut och bestod av en samling essäer av författare och framstående forskare inom olika verksamhetsområden där de svarade på vad begreppet kreativitet och flow innebar för dem. Drygt tjugo år senare är det nu åter dags att ställa frågan och se på kreativitetsbegreppet med nya ögon. En intressant bok för den som inte orkar läsa så länge – läs ett kapitel då och då när andan faller på.

TankaSnabbt_bok

Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman
Den som är intresserad av att veta varför vi tänker som vi gör, har här ett mästerverk att försjunka i. Kanske inte så kreativ, men otroligt intressant. Daniel Kahneman, belönad med Nobelpriset i Ekonomi 2002 för sin banbrytande forskning, anses vara en av vår tids viktigaste tänkare. Hans forskning har haft stort inflytande inom en rad olika områden från ekonomi och psykologi till medicin och politik. Men det är först nu i ”Tänka, snabbt och långsamt” som hans idéer blir tillgängliga för en bredare publik. Kanske förstår han bättre än någon annan nu levande människa hur och varför vi fattar de beslut vi gör.

Under ”Headlines Boktips” i Creative Toolbox hittar du fler kreativa böcker 

Du som inte är medlem i ”Creative Toolbox” redan, kan bli det helt GRATIS nu! Klicka här!

Filmstripp-montage_2Tänk om ...
Jag älskar film och när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter, är det ett underbart sätt att inspireras på. Nu har jag startat en ny flik i Creative Toolbox med kreativa filmer som får din hjärna att tänka utanför boxen och ställa dig frågan ”Tänk om … vad skulle hända då?. Filmerna är inte helt nya men ger dig en tankekick och är värda att se mer än en gång. Hjärnan kommer lite ur balans ... och det är just vad vi behöver för att tänka nytt. Jag sitter ofta själv med min idébok vid tv:n … man vet ju aldrig när det dyker upp en ny idé.

Deja Vu  

Tänk om ... du kunde återuppleva något som har hänt tidigare, samtidigt som du befinner dig i nutid och med facit i hand kan ändra förloppet. Den här spännande filmen befinner sig i flera tidsdimensioner samtidigt och med Denzel Washington i huvudrollen är det en av mina favoriter. Läs mer och se trailern

Inception

Tänk om ... du kunde tränga in i någons drömmar och avslöja hemligheter som ligger dolda i det undermedvetna? En spännande och lite otäck film där hjärnan måste hänga med i svängarna. Här gäller det att kunna tänka i många nivåer parallellt. Läs mer och se trailern

Benjamin Buttons otroliga liv

Tänk om ... du föddes gammal och bara blev yngre för varje dag, när alla andra blir äldre! Vad skulle det innebära? En fascinerande filmidé om en man (Brad Pitt) som lever sitt liv baklänges, vilket inte är helt utan komplikationer. Riktigt bra! Läs mer och se trailern

Sliding Doors

Tänk om ... saker i livet hade slumpat sig på ett annat sätt – hur hade framtiden då sett ut? I den här filmen får du följa två parallella scenarier. En klurig tanke om hur våra olika val eller slumpen formar livet till helt olika framtider. Läs mer och se trailern

Big

Tänk om ... du vaknade med en vuxen kropp men ändå mentalt var ett barn. Tom Hanks gör en underbar roll i denna roliga film om hur just förmågan att tänka på tvären kan ge framgång i det vuxna näringslivet. Många skratt utlovas! Läs mer och se trailern

Next

Tänk om ... du kunde se 2 minuter in i framtiden och på så sätt visste vad som kommer hända om en stund. Vad hade du då kunnat göra annorlunda? En spännande film med Nicolas Cage som håller en garanterat vaken och bjuder på ett oväntat slut. Läs mer och se trailern

Namnteckning-LottaLiten_4

Tipsa andra om det här
Skapad av disruptive.nu
Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Senaste från bloggen

Kontakt

Lotta G Stråhlén

lottaheadline.se

0708-23 01 85

Password Reset

Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.