Minc2
Påverkar miljön din kreativitet?

Alla pratar just nu om att företag och organisationer ska bli mer innovativa och kreativa. Men hur påverkas vi egentligen av den miljö vi arbetar i och hur kan vi ändra den för att främja ett ”på-tvären-tänkande”?

Om du inte har förkastat en viktig åsikt eller förvärvat en ny under de senaste åren, så kolla din puls. Du är kanske död.

Den här veckan blev jag inbjuden att sitta två dagar och jobba i en kreativ miljö, full med hungriga entreprenörer och nytänkande företagare. En härlig upplevelse som både gav mersmak och lite funderingar. Ett öppet landskap fylld av energi och inspiration, vilket skapade massor av nya tankar och idéer. Samtidigt blev jag lite mindre effektiv … men det var det värt. 

När jag satt där, reflekterade jag över olika arbetsmiljöer och hur de påverkar oss. Man kan ju fråga sig hur viktig den är för kreativiteten och nytänkandet. Kanske stela, tråkiga miljöer skapar stelt tänkande … medan miljöer som är annorlunda föder mer flexibilitet och kreativitet.

Hur kan platsen du arbetar på utveckla ditt tänkande?
Skulle du känna dig mer motiverad om du hade något kul att titta på? Hade samarbeten förbättrats genom ny placering av möblerna eller genom att sitta på nya sätt? Finns det sätt att skapa öppenhet i en kontorsmiljö, samtidigt som man dämpar ljudet? Måste vi alltid sitta på samma sätt eller skulle vi kunna sitta på olika sätt olika dagar … eller kanske byta miljö efter lunch? Alla blir påverkade av miljön på olika sätt, om vi så vill eller inte. Vissa saker passar bättre än andra. Och då kan man ju också undra varför arbetsplatser inte erbjuder fler individuella lösningar.

Chefer i öppen planlösning
Tänk om vi skulle börja ”tänka på tvären” även kring ledarnas placering. Vad skulle till exempel hända om alla ledare satt runt stora runda bord, helt öppet i mitten av ett kontorslandskap, viss del av sin arbetstid … tillgängliga som bollplank för varandra och medarbetarna. Hur hade det påverkat arbetsklimatet och öppenheten mot nya idéer? Hur mycket snabbare hade man tagit beslut? Hur mycket hade ledarna snappat upp som hade kunnat förbättras, förhindras och förändras? Hur hade kommunikationen förbättrats? Hur mycket hade man signalerat ”förändringsprocess”, öppenhet och utveckling? 

Prova att bygga en positiv ”vägg”
Jag själv påverkas oerhört av stämningen runt omkring mig. Det är inte lika viktigt vid rutinarbeten. Men så fort jag ska försätta mig i ”nytänkar-tillståndet”, har jag även öppnat sinnena för alla andra impulser utifrån – bra som dåliga. Många gånger använder jag både ljud, film och bilder som en positiv ˝vägg” för att försätta mig själv i rätt sinnesstämning. Jag byter ofta miljö och tycker att det är uppfriskande med omväxling. Jag undrar hur du gör!

Här- och därarbeta
Vad är det som göra att fler och fler vill sitta hemma och arbeta ibland? Presterar de kanske bättre när de byter miljö? Eller är det personliga mötet  så fruktbart att man borde förbjuda hemarbete? Men vad ställer det för krav å andra sidan på kontorsmiljön? 
Teo Häréns resonemang kring det han kallar ”Härarbete”, är tänkvärt. ”Härarbeta” är att välja ut vissa arbetsuppgifter, som inte kräver att man är på kontoret, och göra dem någonstans där man gör de bättre. Lyssna på Teos roliga lilla föreläsningsihopklipp nedan och fundera över hur du skulle vilja förändra din arbetsmiljö för att den ska passa dig bättre. Om man nu inte kan jobba på Sri lanka som Teo gärna gör – ändra något på hemmaplan. Att möblera om kan vara uppfriskande emellanåt, även om det oftast ställer till oreda för de som inte gillar förändringar ... och det gör faktiskt inte de flesta. Men utmana dig själv och dem!

Ha en härlig fredag och fundera över var du ska arbeta på måndag!

Namnteckning-Lotta_3

 

 

 

Tipsa andra om det här
Skapad av disruptive.nu
Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Senaste från bloggen

Kontakt

Lotta G Stråhlén

lottaheadline.se

0708-23 01 85

Password Reset

Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.