PingvinerFörvänta dig det oväntade

På väg från Halmstad med tåg, efter ett kreativt möte om utveckling av en affärsidé. Stationen är full av människor jag inte känner. Pressbyrån full av tidningar jag inte brukar läsa. Nya dofter, färger och former som är ovana för mig. En man säljer vackra saker i ull som jag länge står och känner på. Kaffet i pappmuggen är varmt och starkt. Det sjuder av liv och intryck.

”Anyone can look for fashion in a boutique or history in a museum. The creative explorer looks for history in a hardware store and fashion in an airport”

Robert Wieder

Då slår det mig varför jag valde att åka tåg istället för bil. Det är ju just de här dagarna som jag får mest impulser till nya idéer. Jag ger mig själv möjlighet att byta perspektiv genom att utsätta mig för nya saker jag ofta inte kan styra. Jag pratar med människor jag annars inte skulle träffa. Jag överhör en dialog mellan två kvinnor som diskuterar sin jobbsituation. Jag läser en dansk tidning som ligger på sätet som jag inte skulle köpa. Det uppstår situationer jag inte skulle kunna tänka ut. Och allt det där fyller på min hjärna med nya små erfarenheter och infallsvinklar som jag senare kan använda mig av i nytt idégenererande. 

Men hur ofta gör människor det medvetet? Hur ofta köper du eller lånar en bok som du inte vet något om? Hur ofta går du på en föreläsning i ett ämne som ligger långt bortom din egen sfär? Hur ofta går du in i en affär med saker du inte tänker köpa? Hur ofta pratar du med en främmande människa som verkar helt olik dig själv och bara lyssna på vad den har i sitt huvud?

Kreativitet handlar många gånger om att vara öppen för nya impulser. Att utsätta sig för oplanerad eller irrelevant information som kan ge helt ny färg på glasögonen. Att se världen genom en ny lins, att med humor läsa av omgivningens nycker och se nya samband som inte är uppenbara. Kreativitet är att förvänta sig det oväntade.

Jag gissar att detta är sista veckan för bokrean på många håll. Kanske det till och med är halva priset på rean. Varför inte ta tillfället i akt och köpa en bok helt spontant i ett ämne som är långt ifrån din vanliga värld? Jag blir förvånad varje gång jag själv gör det, hur många tankar den kan rymma som jag aldrig har tänkt och hur ny fakta kan få mig att gå åt ett helt nytt håll. Som du förstår svämmar mina bokhyllor över av allehanda märkliga böcker. För mig är det en oerhört stimulerande miljö och ett hav att ösa idéer ur. Varför inte prova detta en gång.

I Creative Toolbox™ finns ett område som jag kallar ”Utforskaren” som handlar just om att gå utanför dina vanliga hjulspår och skaffa dig inspiration till nya tankebanor. Jag vill gärna uppmana dig till att ta dig tid och våga ta en chans. Oftast är det just en chans och ingen risk, att gå vilse en stund i det okända. Att förvänta sig det oväntade. Ta chansen att börja tänka nytt. Du anar inte vad du kan dyka på som ger nya idéer och lösningar som du annars inte hade hittat.

Namnteckning-LottaLiten_4

Tipsa andra om det här
Skapad av disruptive.nu
Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Senaste från bloggen

Kontakt

Lotta G Stråhlén

lottaheadline.se

0708-23 01 85

Password Reset

Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.