Ekonomiska rapporter är en viktig del av många företags informationsspridning.
I börsnoterade företag finns det dessutom lagar och förordningar hur detta ska hanteras. Det är lite speciellt att jobba med så känslig och konfidentiell information och vi skriver ofta sekretessavtal som en kvalitetssäkring. Sådana rapporter är också varumärkesbyggande och viktiga för att etablera ett fortsatt förtroende hos omvärlden.

Årsredovisningar är ett grupparbete

När man börjar planera sin årsredovisning, är det bra att i god tid prata igenom projektet även om inte alla tankar är klara. Man vinner mycket på att samarbeta kring både framtoning, upplägg och indelning. Det här är ju, som allt annat av företagets profileringsmaterial, något som ska andas varumärket samtidigt som man tonar ner ”säljet” och koncentrerar sig på en mer allvarlig framtoning. BRIOs årsredovisning togs fram i ett samarbete mellan Headline och BRIO där företaget själv skrev texterna.
Vilken framtoning behöver ditt företag ha för att skapa förtroende? Hur kan du blanda in bildmaterial för att presentera verksamheten samtidigt som känslan kring varumärket bibehålls?


Ett renare uttryck ger ett seriöst intryck

När man vill tona ner bilderna lite grann för att framhäva texterna, kan man använda ett svart och vitt manér. Det ger ett renare intryck och tar bort ett eventuellt brokigt intryck. Årsredovisningar är också en sorts företagspresentation, så det gäller att inte tappa bort varumärkets utmärkande drag. I BRIOs fall står barnet i centrum, vilket fick uttryck i bildvalet. I det här fallet fungerade svart och vita bilder väldigt bra utan att tappa känslan.
Hur kan du använda dina företagsfärger på ett bra sätt i en annons? Är ditt formspråk även anpassat efter ett svart och vitt uttryck? Finns det ett grafiskt element som kan bli ditt igenkänningsmärke så att man direkt vet att det är ditt företag som annonserar?

Årsredovisning för en mindre budget

Det behöver inte kosta all världens pengar att få sin årsredovisning producerad och tryckt. Till Malmö Brandkårs årsredovisning valde vi att ha ett fyrfärgsomslag för att ge en trevlig bild av verksamheten. Insidan är dock tryckt i endast två färger för att spara tryckkostnad. Val av hur många färger man ska använda, hänger tätt ihop med upplaga och tryckteknik ... så fråga oss innan du bestämmer dig. Kanske den bara ska vara digital?
Fundera på hur en årsredovisning skulle kunna användas i andra sammanhang för att berätta om ditt företag? Vad säger det om ditt företag att du har en snygg årsredovisning att visa upp? Vad säger det medarbetarna?

När kvartalsrapporten blir varumärkesbyggare

Tänk på att även en kvartalsrapport är ett ansikte utåt för företaget och ska andas ert varumärke. PEABs grafisk manual styr till exempel upp hur logotype, grafiska element och färger ska hanteras. Detta gäller i högsta grad också sådana här trycksaker. Genom en enhetlig profil skapar man ett starkare grafiskt varumärke. Självklart  är också språkbruk och val av ton i texter avgörande. Välj aktivt!
Har du tänkt på hur valet av färger, typsnitt och ”svärta” genom luftig eller kompakt text påverkar intrycket? Även små företag bör tänka igenom hur man vill uppfattas? Snegla på vad andra har gjort och reflektera över vilka känslor det förmedlar?

Senaste från bloggen

Kontakt

Lotta G Stråhlén

lottaheadline.se

0708-23 01 85

Password Reset

Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.